Francesc Mestre. Un alcalde bo i senzill

L’alcalde Francesc Mestre, ha anunciat que es vol retirar de la vida política i que no vol tornar a ser escollit alcalde de Les Oluges, l’única població a la Segarra i l’Urgell que manté des de la transició democràtica el sistema d’elecció directa dels representants polítics a l’ajuntament. Mestre ha estat quatre mandats de forma consecutiva alcalde per votació popular. És un home que sol passar desapercebut en qualsevol acte. Petit d’estatura i aliè a cap pretensió sembla que el protagonisme no vagi amb ell. Quan parla, ho fa d’una forma sintètica i senzilla que transmet tota la franquesa que ets capaç d’assumir.
Només assenyalaré una anècdota que penso que dibuixa el seu perfil. Va ser el setembre 2004 quan es va fer l’agermanament de Santa Fe de Segarra amb Santa Fe de Bogotà (Colòmbia) a iniciativa de la agent literària Carmen Balcells, nascuda en aquesta vila de la Segarra. A l’acte hi va assistir l’alcalde de Santa Fe, Luís E. Garzón, que va arribar de forma solemne i va ser acollit de la mateixa forma per la editora. Abans d’anar a la plaça, Carmen Balcells, que sol transmetre certa arrogància, tot d’una i sense solemnitat, li va dir a l’alcalde de les Oluges de Segarra: “Avançat i comprovar que tot estigui a punt”. Així que Mestre, deixà de presidir la comitiva i s’avança per complir l’encàrrec.
Després, igual que l’alcalde americà, Mestre, va fer el seu parlament. Discret, senzill, correcte. Certament transmetia que parlava amb la veu del poble, qualsevol si podia sentir representat. En acabar l’acte, li vaig comentar que havia trobat injusta la manca de tacte i de to que havia tingut vers a ell la Carmen Balcells. La resposta de Mestre va ser sàvia: “A mi no em cauen els anells”.
Les veïns de les Oluges, igual que els de Santa Fe i Montfalcó Murallat, es traslladaran el proper dijous al cafè del poble per votar quins seran els seus cinc representants a l’alcaldia. Cada veí durà un paper amb tres noms. El veí més votat serà l’alcaldable.
Les Oluges ha vingut fent aquest sistema des de la transició democràtica. Les males experiències i el patiment generat durant la guerra civil va portar a la gent a no voler dependre de cap partit polític sinó a triar de forma directa els seus representants. Així, va iniciar el primer mandat Josep Salat, i el va seguir Jaume Miralles (1 mandat), Ramon Porta (1), Jaume Miralles (3) i Francesc Mestre (4).
En el meu treball com periodista, he aconseguit també seguir els passos de l’anterior alcalde, Jaume Miralles, de qui podria parlar amb els mateixos termes que Francesc Mestre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s