L’Olivera uns “pringats” que han canviat la nostra manera de pensar

El gerent de la Cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges, Carles de Ahumada, va explicar ahir dissabte a la nit a Concabella on va rebre el premi Sikarra, que la manera de veure el projecte social de la Cooperativa Olivera ha evolucionat amb els anys de forma paral·lela a la societat. Així, va dir que “fa 40 anys quan vam començar la gent ens deia pringats, hippies. Ara en canvi ens diuen emprenedors socials “. Amb aquestes paraules sintetitzava el fet que a la dècada dels anys 70 pocs es plantejaven el valor del treball de les persones amb discapacitats mentals “moltes famílies fins i tot els amagaven perquè donaven mala imatge”. Avui, la integració laboral d’aquest col·lectiu és una sòlida reivindicació social. Aconseguir aquest canvi de mentalitat, ha estat possible gràcies a projectes com el de la Cooperativa l’Olivera segons van coincidir a assenyalar ahir tant els organitzadors del premi Sikarra: El Fòrum l’Espitllera i la Fundació Jordi Cases i Llebot, com el president del consell comarcal de la Segarra, Adrià Marquilles.

La Cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges es va adjudicar ahir la quarta edició del premi Sikarra, atorgat a la trajectòria de persones i entitats. En el cas de l’Olivera es va guardonar 40 anys de posar en valor el treball de les persones amb discapacitats. Un projecte en el qual, segons el responsable de la Fundació Cases i Llebot Jordi Oliva, “contràriament al que ens ha ensenyat el sistema en què vivim, ha primat més el social que l’econòmic, i l’Olivera ha demostrat que és viable tant si parlem de qualitat dels seus vins i olis, com a nivell econòmic “.

L’acte va estar acompanyat amb la veu de les cançons de Lídia Pujol, establerta a Torà, i molt coneixedora del projecte de la cooperativa de Vallbona.

El guardó consisteix en una escultura que reprodueix una moneda ibèrica que té la inscripció Sikarra, i ha estat lliurat en anteriors edicions a Càritas de Cervera, els Amics de l’Arquitectura Popular i l’activista cultural Armand Forcat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s